Activitats - Far Llobregat

Far del Llobregat

  • Títol activitat: El Far del Llobregat
  • A qui va dirigit: a tots els públics
  • Data: Febrer 2020
  • Lloc: Far del Llobregat
  • Descripció: Amb motiu de la celebració del primer Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació, el Port de Barcelona va inaugurar l'exposició permanent que hi ha al renovat Far del Llobregat i es va iniciar un cicle de visites dirigides als treballadors del Port de Barcelona, membres de la Comunitat Portuària i veïns i veïnes dels barris de l'entorn. Conscients de la dimensió social d'aquest Far, s'ha realitzat un vídeo sobre la seva història viscuda.

 

 

 

Història del far del Llobregat

Abans que s'hagués aprovat el primer Pla d'enllumenat ja s'havia acceptat un projecte per construir un important far de recalada, amb el doble propòsit de servir a la vegada de llum de recalada, per reconèixer el port de Barcelona i per senyalitzar els perillosos arenals del delta del Llobregat.

El far del Llobregat el va projectar l'enginyer Simó Ferrer i es va encendre per primera vegada l'1 de març de l'any 1852.

550
Plànol del llibre: SÁNCHEZ, MA (1993), Faros españoles del Mediterráneo, Madrid, Ministerio de Obras Públicas y Transportes. Dirección General de Costas.

L'edifici és l'original ampliat en una planta. De tipologia única, va tenir com a predecessora una antiga torre on s'encenien focs per advertir els baixos senyalats avui en dia pel mateix far. És lleugerament troncopiramidal de secció quadrada. Tot el conjunt descansa sobre una gran base de 6,40 m d'alçada, característica que, a pesar de modificacions posteriors encara confereix a aquest far un indubtable valor arquitectònic.

En els seus orígens, el far, situat a la desembocadura del Llobregat, formava part de la platja de L'Hospitalet i era conegut com "la farola". A la base hi havia un petit restaurant molt popular.

L'ampliació del Port de Barcelona i la construcció de la Zona Franca van deixar L'Hospitalet sense platja i el far va passar a formar part de la vida quotidiana del Port (rodejat de naus industrials, dipòsits i camions).

Recentment l'edifici ha estat remodelat i conviu conjuntament la seva funció de senyal marítim amb la social, com a edifici patrimonial, amb una clara intenció per part del Port de Barcelona de retornar aquest far als veïns i veïnes entre qui va viure.

Quin és l'origen de la creació del vídeo del far del Llobregat?

La prosperitat del Port de Barcelona depèn de la relació que té amb tot allò que l'envolta, la relació amb l'àmbit econòmic, amb el medi i amb la societat. En l'àmbit social, històricament, s'ha tingut una forta relació amb el Port Vell, l'àmbit inicial, però el desenvolupament i creixement del port ha comportat la necessitat d'establir contacte amb d'altres col·lectius i territoris amb qui s'estableix espais de confluència.

El far del Llobregat, conegut popularment com "la farola", és un espai natural que les persones més grans que vivien en els barris propers reconeixien com el seu espai d'oci, de la seva vida social. Per part dels veïns i veïnes hi hagut sempre la demanda de poder recuperar aquest far i que tornés a formar part de la seva vida quotidiana.

Malauradament, la situació en què es troba actualment, envoltat de la indústria portuària, el fa difícilment accessible. Amb tot, el Port de Barcelona ha impulsat un seguit d'accions per tal de posar en valor aquest immoble patrimonial i, d'alguna manera, apropar-lo a la ciutadania amb visites puntuals.

Va ser escoltant les experiències i anècdotes que explicaven les persones que havien compartit part de la seva vida amb el far del Llobregat que es va originar la idea d'immortalitzar aquestes vivències amb la creació d'un vídeo on també sortissin treballadors del Port, com són els faroners, que han dedicat la seva trajectòria professional i personal als senyals marítims i han mantingut un contacte diari amb els fars.

Aquest vídeo és, doncs, un testimoni documental de la història viscuda del far del Llobregat.