expos

El Port, la porta oberta a Barcelona
El testimoni del Derelicte Barceloneta I

Fruit de l'adaptació del Port al llarg dels segles a les noves necessitats de la ciutat, han quedat objectes que són testimoni de la seva evolució i que formen part de la història de la ciutat i del país. El nostre compromís és vetllar per tot aquest patrimoni, promovent-ne la conservació i divulgació, perquè tothom pugui conèixer-lo i gaudir-ne.

Conjuntament amb el Museu d'Història de Barcelona, presentem una doble exposició sobre el Derelicte Barceloneta I: les restes d'un vaixell del segle XV que es va descobrir al costat de l'Estació de França l'any 2008, on s'havia excavat part del baluard de Migjorn de l'antiga muralla de Mar i del primer moll artificial del port de la ciutat.

El testimoni d'aquest vaixell, d'origen cantàbric, probablement basc, és excepcional. D'aquest tipus no se n'ha trobat cap altre en tot el Mediterrani, cosa que amplifica encara més la importància mercantil de Barcelona que, des del segle XIII, sempre s'ha mantingut com un dels ports principals en el comerç i la legislació marítima mediterranis.

En un acte de responsabilitat amb aquest patrimoni, hem fet possible el projecte de conservació i exposició del derelicte, que es podrà visitar, a partir del 26 de maig, a l'exposició del MUHBA "Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I" a l'avantcambra del Palau Reial Major, entre el Saló del Tinell i la capella de Santa Àgata.

Paral·lelament a l'exposició presencial, presentem l'exposició virtual "El port, la porta oberta a Barcelona: el testimoni del derelicte Barceloneta I". Una exposició que recull el testimoni d'aquestes restes i la història i evolució del Port des de l'antiguitat fins avui.

Des del port apostem per les noves tecnologies i formes de divulgació per eliminar les fronteres en la difusió del patrimoni. Per aquest motiu hem impulsat una exposició totalment online i dinàmica. Entre els recursos digitals destaca una reconstrucció en 3D del vaixell i un mapa interactiu de les rutes del comerç al segle XV. A més dels gravats, litografies i imatges de diferents èpoques del port, s'hi poden veure diferents vídeos sobre el procés de restauració, la tècnica de construcció del tinglat o l'evolució cartogràfica del litoral i la façana marítima, així com filmacions dels germans Lumière al Port de Barcelona.

 

 

Fotografies: Juanjo Martínez i Natàlia Sánchez

 

FOTOFars

Una mirada als fars a través de la fotografia contemporània
Departament de Patrimoni Cultural. Port de Barcelona

L'era de la digitalització i de les tecnologies ha transformat la idea de les exposicions a les sales de museus o centres culturals en propostes més innovadores i digitals. El Port de Barcelona aposta pels nous formats de coneixement i divulgació del patrimoni, pel que dintre de la seva activitat ha incorporat les visites virtuals.

L'objectiu es promoure la investigació i difusió del patrimoni a través dels nous recursos tecnològics que permeten apropar el patrimoni a persones que no poden visitar presencialment les exposicions i que volen aprendre més sobre la cultura marítima.

Des del departament de Patrimoni cultural, s'inicia aquesta nova línia de treball amb aquesta exposició, una mostra senzilla i feta amb els mitjans propis del departament.

Fotofars és una sèrie de 13 fotografies de diferents artistes contemporanis, que mostren 13 dels 15 fars que gestiona el Port de Barcelona, des de la frontera amb França fins Vilanova i la Geltrú, tot aquest territori forma part de la província marítima de Barcelona.

La mostra vol ser una introducció als fars, des de la mirada artística de la fotografia i des de la subjectivitat que cada autor li ha volgut donar.

Preferim no explicar més i deixar pas a que pugueu gaudir-les. Endavant!

 

 

Exposicions passades

 

 

Col·laboracions