Conferència Far del Llobregat
- Títol activitat: Conferència: El Far del Llobregat: un edifici amb història
- A qui va dirigit: públic nacional i internacional interessat en arqueologia industrial i patrimoni portuari
- Data: 30 novembre 2020
- Lloc: Per motius de la COVID-19, l'acte es va fer en format virtual
- Descripció: comunicació que versa sobre la importància de posar en valor els edificis patrimonials del Port de Barcelona dins del marc del projecte cultural port/ciutat, a partir de l'exemple del Far del Llobregat.
La conferència "El far del Llobregat: un edifici amb història" es troba dintre del cicle de conferències del Fòrum de Patrimoni Industrial, que organitza l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya. Aquestes xerrades tenen com a objectiu fomentar el debat sobre els temes relacionats amb l'existència i la història del patrimoni tècnic i industrial de Catalunya.
Enguany, s'ha preparat un cicle de conferències anual amb inscripció prèvia. Si voleu més informació i veure el programa complet, podeu dirigir-vos a la pàgina web de l'AMCTAIC.
Mònica Gutiérrez, responsable del Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona, va presentar la seva xerrada sobre un dels edificis més emblemàtics del Port de Barcelona, el Far del Llobregat.
Els fars, amb una gran diversitat de formes arquitectòniques adaptades a la seva funció i a les característiques dels llocs privilegiats del paisatge on s'han aixecat per ser visibles, han fet de guies senyalitzant el camí a tot tipus d'embarcacions i s'han convertit en un dels baluards de la navegació i el comerç marítim des dels seus inicis. Cadascun d'ells té una importància real i simbòlica que els ha anat consolidant al llarg del temps com a guies per a la navegació marítima.
El Port de Barcelona, dins del marc d'un projecte cultural port/ciutat ampli i integrador, ha estat posant en valor els fars com a edificis patrimonials. Un exemple clar és el del Far del Llobregat que, mantenint la seva funció de senyal marítim, s'ha destinat, també, a un ús sociocultural.
El Far del Llobregat el va projectar l'enginyer Simó Ferrer i es va encendre per primera vegada l'1 de març de l'any 1852. Fa aproximadament cinc anys, es va realitzar una reforma de l'edifici i fa un any, es va inaugurar una exposició permanent. El valor patrimonial d'aquest far s'ha complementat amb altres activitats culturals, com són la realització d'un vídeo sobre la seva història viscuda i l'exposició FOTOFars. Una mirada als fars a través de la fotografia Contemporània.