Port i Fotografia

Port i Fotografia

La imatge fotogràfica del Port de Barcelona

El Port de Barcelona conjuntament amb l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC) van organitzar una exposició com a acte de cloenda del centenari d’aquesta agrupació.

L’exposició, que es podia veure a la seu de l’AFC, al carrer del Duc 14, fins al 10 de gener de 2024, recullia quaranta reproduccions d’imatges, des de les més antigues a les més actuals, de professionals o amateurs que han immortalitzat els espais portuaris.


Aquesta mostra, com va comentar el comissari de l’exposició, el senyor Joan Alemany, va ser fruit de la troballa de diferents voluntats i mirades, unes més tècniques, altres més documentals i altres més artístiques.

L’exposició volia posar en relleu el Port com a objecte fotogràfic i fer reflexionar els visitants sobre la permeable frontera entre la visió creativa i la documental (periodística o tècnica). La mostra es complementava amb una projecció d’imatges històriques del Port de Barcelona.

Rafals al moll de la Barceloneta
© 1989 - Martí Llorens i Álvarez

Moll Príncep d'Espanya
© 1989 - Toni Cumella

Introducció a la revisió de la visual de l'arquitecte
© 1989 - Jordi Guillumet

Atès l'interès que va suscitar l'exposició, s'està promovent la seva itinerància en altres entitats, per continuar amb la difusió del patrimoni del Port de Barcelona.

Fons Art

Fons d'art del Port de Barcelona

Autoritat Portuària de Barcelona / Museu Marítim de Barcelona
Del 17 de juliol al 3 de setembre del 2000
Sala Pere IV de les Drassanes Reials. Museu Marítim de Barcelona

Al llarg dels anys, l'Autoritat Portuària de Barcelona ha anat recollint diverses obres d'art, majoritàriament de tema marítim i portuari. El fons d'art reflecteix moments històrics i actuals, diferents visions i perspectives i aspectes socials del Port. També s'hi poden contemplar obres de tema extern.

La mostra, doncs, ens presenta unes obres variades i eclèctiques que al llarg dels anys han anat formant el fons d'art del Port de Barcelona i que reflecteix l'aposta d'aquesta institució en aquest camp.

L'exposició està dividida en diversos apartats. Un primer grup de quadres del segle passat format per quatre obres: tres mostren el Port de Barcelona i una podria ser una vista de Venècia. En un segon apartat, ens trobem amb un grup de sis quadres titulats Mirall d'aigua, que corresponen al títol d'un llibre editat per l'Autoritat Portuària, que encarregà aquesta obra a sis pintors, amb sis escriptors que il·lustraven cada una de les imatges. En un tercer apartat, hi ha els paisatges a l'oli del port de Barcelona. Les obres són molt diverses en qualitat. Molts són els artistes que se senten atrets per les imatges del port i moltes són les visions que se'n donen. Finalment, una sèrie d'obres esparses, que van des de la fotografia Budapest. Mariner, que ens retrata un mariner de mirada perduda realitzada per l'artista novaiorquès Andrés Serrano, fins al quadre de J. Cardona, Gitana.

La col·lecció està exhibida en diversos espais dels edificis del Port de Barcelona i amb aquesta exposició, on es reuneixen totes les obres, es vol convidar el públic a gaudir-ne per primer cop