Why

Why?

  • Títol activitat: Why?
  • A qui va dirigit: a tots els públics
  • Data: Novembre 2020
  • Descripció: amb motiu del dia dels drets dels infants, el Port de Barcelona participa en els actes de la ciutat mostrant a tots els públics la intervenció artística de la Carme Solé Vendrell, artista catalana creadora del projecte Why?
WHY?

 

Projecte artístic per la defensa els drets dels infants.

Engegant el projecte Port-ciutat, el Port de Barcelona s'apropa cada vegada més a la ciutat i a la societat, amb la voluntat de col·laborar en projectes socials i culturals que aportin reflexions i coneixements a la ciutadania.

En el context del mes dels drets dels infants, el Port de Barcelona agermana el projecte Why? (Per què?) de l'artista Carme Solé Vendrell per defensar la causa i col·laborar amb les activitats que es faran a la ciutat amb aquest motiu.

Carme Solé Vendrell és una il·lustradora i pintora de projecció internacional. Va estudiar pintura a l'escola Massana de Barcelona. Edità el seu primer llibre l'any 1968 i, des de llavors, ha il·lustrat més de 800 títols, alguns d'ells a França, Itàlia i Alemanya, entre d'altres països.

La seva vitalitat humana i curiositat artística l'ha dut a col·laborar i treballar en diversos àmbits: l'escriptura, la publicació, l'escenografia, l'ensenyament, la il·lustració de dibuixos animats i la creació d'exposicions de les seves obres.

Ha estat mereixedora de diversos premis i com a pintora destaquen els seus retrats de nens i nenes del mar, nens i nenes de guerra que s'han convertit en art urbà amb un marcat caire reivindicatiu pels drets dels infants.

El projecte Why?

Projecte creat per l'artista Carme Solé Vendrell, que amb una gran emotivitat apel·la directament a la consciència del públic vers la situació d'injustícia que pateixen molts infants arreu del món i que reivindica,- dibuixant i pintant retrats de nens i nenes, de vegades sols, de vegades en collage, però sempre amb un traç ferm, senzill i net - que siguin respectats els drets dels infants, tal com recull la Convenció de Ginebra adoptada per les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989.

Com explica la mateixa artista, després d'il·lustrar Els nens del Mar (1991) i La Croada dels nens (1992) comença a pintar rostres d'infants, nens i nenes del mar i de diverses guerres. Un dia davant del mar, el Jaume Escala, amb qui col·labora habitualment, li va dir: "aquests nens els has de treure al carrer" i així va sorgir la campanya "Why?" pels drets dels infants.

Posteriorment, aquest projecte arrela amb diferents iniciatives: pintures murals, exposicions de pintura i escultura, banderoles d'infants penjades als balcons de Barcelona, Cornellà, Granollers, Girona, Còrdova, Gijón, entre d'altres ciutats, que converteixen els carrers en galeries d'art. Entre les últimes activitats cal destacar l'exposició retrospectiva Per Què? Carme Soler Vendrell, que va tenir lloc al Palau Robert, l'any 2018 i on es va penjar un mural de grans dimensions a la façana principal del Palau amb 60 retrats d'infants que va presidir Barcelona durant un temps i es va convertir en un icona de la ciutat.

Un projecte artístic tan intens requereix d'una creació amb una forta implicació, que l'artista aconsegueix pintant les seves obres en directe, davant del públic i sovint acompanyada de música en directe.

Article a La Vanguardia

 

Organitza:   Col·laboren:    
 

 

Making off del projecte Why?

El passat mes de novembre el Port de Barcelona va organitzar una activitat per commemorar el Dia Universal dels Drets dels Infants. Aquesta activitat va comptar amb la complicitat de l'artista Carme Solé Vendrell, creadora del projecte Why? i la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona.

D'aquesta activitat creativa va néixer el Mural pels drets dels infants, on van participar nens i nenes de entre 3 i 12 anys que van aportar a l'entorn de 140 dibuixos i la mateixa artista fent la seva interpretació plàstica en directe a l'exterior del WTCB.

El mateix dia 20 de novembre de 2020, el Mural es va penjar de la façana del Museu Marítim de Barcelona però als pocs dies va despenjar-se. Ara s'ha volgut tornar a col·locar per continuar la tasca que es va començar al novembre i crear consciència a la població sobre els drets dels infants.

Des de divendres passat el Mural torna a lluir al Museu Marítim! Us animem a que us apropeu a veure'l en directe i us deixem el vídeo que explica com es va dur a terme aquesta activitat.

Gràcies a totes i tots els participants i per la bona acollida que ha tingut aquesta activitat.