250 aniversari de la torre del Rellotge

250 aniversari de la torre del Rellotge

  • Títol activitat: Conferència 250 aniversari de la torre del Rellotge del Port de Barcelona
  • A qui va dirigit: públic nacional i internacional interessat en arqueologia industrial i patrimoni portuari
  • Data: 3 novembre 2022
  • Lloc: format híbrid (presencial i en línia). Presencialment va tenir lloc al Col·legi dels Enginyers Industrials de Catalunya
  • Descripció: comunicació que versa sobre la importància de la torre del Rellotge del Port de Barcelona, que s'ha convertit en un referent d'aquesta ciutat. S'expliquen els diversos papers que ha tingut aquest element arquitectònic al llarg del temps, des de far a torre del Rellotge, dins del context de l'evolució del Port de Barcelona.

La conferència "250 aniversari de la Torre del Rellotge del Port de Barcelona" es troba dintre del cicle de conferències del Fòrum de Patrimoni Industrial que organitza l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya. Aquestes xerrades tenen com a objectiu fomentar el debat sobre els temes relacionats amb l'existència i la història del patrimoni tècnic i industrial. Enguany, aquesta comunicació ha tingut un tracte especial al commemorar-se, l'any 2022, el 250 aniversari d'aquesta singular torre.


L'enginyer industrial Xavier Auroux Poblador va presentar la seva comunicació, fruit del treball de col·laboració amb el Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona. Aquest treball ja s'havia exposat l'any 2021 al VI Coloquio Internacional sobre Patrimonio Portuario, a l'Argentina.

La torre del Rellotge originalment era un far que es va inaugurar l'any 1772. Amb el pas del temps, l'evolució territorial del Port de Barcelona i l'aparició de nous fars, aquest element arquitectònic, el més antic del Port de Barcelona i un dels més importants del patrimoni portuari, va perdre el seu sentit com a senyal marítim, fins a tal punt que l'any 1900 es va plantejar la seva destrucció amb l'objectiu de deixar lliures els molls de Balears i Pescadors per a usos comercials. Per sort, alguns vocals de la Junta d'Obres del Port de Barcelona van demanar conservar l'edifici pel seu valor històric i finalment només es van enderrocar els annexos que envoltaven l'edifici principal. L'any 1912, el far no només va canviar la seva aparença sinó també la seva funció al instal·lar-se un rellotge de 4 esferes i convertir-se així, en el que popularment es coneix com a torre del Rellotge.


En el marc de la celebració del seu 250 aniversari, el Port de Barcelona ha dut a terme tot un conjunt d'actuacions, entre les quals es poden destacar: l'acte de commemoració del mateix aniversari; una exposició instal·lada al portal de la Pau fins a finals del mes de desembre de 2022, on s'explicava la història d'aquesta torre singular, i la restauració del que es considera que és el segon mecanisme del rellotge de la Torre, fabricat per Manufacturas Blasco i que ara llueix a l'entrada del vestíbul dins d'una vitrina expositora, posant així en valor el patrimoni cultural del Port de Barcelona.