Pescador per un dia

Pescador per un dia

 

 

Fragment del curtmetratge de la jornada de pesca dins una cúpula.

  • Títol activitat: Pescador per un dia
  • A qui va dirigit: a tots els públics
  • Data: Juliol 2022
  • Lloc: Museu Marítim de Barcelona
  • Descripció: participació en una jornada de pesca on el protagonista és un pescador del Port de Barcelona, a través d'un muntatge de realitat virtual de 360º i d'una visita guiada a l'exposició "Jo, de petita, anava sempre al moll", on es mostra tota l'activitat al voltant de la barca de pesca des d'un punt de vista humà i proper als espectadors.

Pescador per un dia

El Departament de Patrimoni Cultural de l'Autoritat Portuària de Barcelona, creat el maig de 2019, té la voluntat de situar el Port com un centre d'interpretació i com una entitat de referència en el món històric, patrimonial i cultural del sector marítim. En aquest sentit, estem reconstruint les relacions socioculturals entre el port-ciutat i impulsant projectes per a la salvaguarda del patrimoni i la seva divulgació, a més de crear sinergies amb altres entitats de la zona amb les quals compartim propòsits. Fruit d'aquestes intencions promovem activitats com la que es presenta a continuació.

Per commemorar la festivitat de la Mare de Déu del Carme i el dia dels pescadors, el 16 de juliol, i tenint present que enguany l'Assemblea General de Nacions Unides, ha declarat el 2022, Any Internacional de la Pesca i l'Agricultura Artesanals, des del Departament de Patrimoni Cultural del Port de Barcelona, en col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona (MMB), hem organitzat una activitat per afavorir el món de la pesca, fent visible el patrimoni i la tradició pesquera de la ciutat.

Per fer possible aquesta activitat s'ha disposat del suport del MMB, que ha cedit un espai privilegiat per a la interpretació de la cultura marítima catalana, com són les Drassanes Reials de Barcelona.

Els principals objectius de l'activitat "Pescador per un dia" han estat donar a conèixer el valor dels petits pescadors, que proporcionen aliments de proximitat, sans i nutritius, i mostrar la importància de fer un ús sostenible dels recursos naturals, per afrontar la continuïtat de l'ofici pesquer amb esperança.

 

 

Visita guiada a l'exposició "Jo, de petita, anava sempre al moll".

Durant les més de dues hores que va durar l'activitat, els assistents van poder gaudir d'una jornada de pesca narrada per un pescador del nostre moll amb més de quaranta anys a la mar, a través d'un muntatge de realitat virtual en 360°, que ens va endinsar en el dia a dia d'un pescador d'ençà que surt a l'albada, la vida dins de la barca, l'arribada a port, la descàrrega de la pesca i la consegüent subhasta a la llotja del Port de Barcelona.

L'experiència es va complementar amb una visita guiada a l'exposició "Jo, de petita anava sempre al moll", de la mà de les comissàries que formen part de l'Associació Cap a Mar, entitat nascuda de famílies pescadores de la Barceloneta.